De stenen winkel is niet dood, hij leeft!

Volgens knappe koppen zijn we inmiddels in de derde fase van de digitale evolutie. Aan het eind van de 20e eeuw kwam het internet op, rond 2007 begonnen we aan de fase van de mobiele technologie en inmiddels zijn we in de fase van kunstmatige intelligentie. Betekent dit het einde van de  fysieke winkel of gaat er nog steeds niets boven persoonlijk contact?

 

 

Consument kiest webshop vanwege efficiëntie

 

Webshops hebben een groot assortiment, ze zijn efficiënt (of je kunt er juist ongestoord uren rondkijken) en ze geven je de gelegenheid gemakkelijk prijzen te vergelijken. Thuiswinkel Markt Monitor – hét benchmark-onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland – noemt het gemak om thuis te bestellen, de 24-uurs bestelmogelijkheid en het grote assortiment als grootste voordelen van de webwinkel. Bovendien maken steeds meer webshops gebruik van machine learning en big data om klanten te adviseren over interessante aankopen.

 

Consument bezoekt de stenen winkel voor de beleving

 

Consumenten bezoeken een stenen winkel als ze de producten willen ‘beleven’: hoe voelt dat gordijn, hoe glanst dat behang of hoe mat is die soort verf? Ook bezoeken mensen een winkel als ze op zoek zijn naar persoonlijk en gedegen advies. Thuiswinkel Markt Monitor noemt dan ook het niet kunnen voelen of zien van het product als grootste nadeel van online shoppen, gevolgd door de verzendkosten, en zaken als het niet kunnen beïnvloeden van het aflevermoment. Maar ook het gebrek aan persoonlijk contact wordt genoemd als een nadeel.

 

Van een enkel verkoopkanaal naar omnichannel

 

Vroeger werden webshop en fysieke winkel door zowel de consument als de retailer als twee verschillende kanalen gezien. Tegenwoordig is dat anders: omnichannel is wat de klok luidt. Een fysieke winkel en een webshop die qua beleving op elkaar aansluiten. Dat veel fysieke winkels ook een webshop beginnen, zal weinig mensen verrassen. Maar we zien ook een omgekeerde trend: winkels die traditioneel gezien alleen online bestonden, openen nu ook fysieke winkels. Coolblue deed dat al een aantal jaar geleden, precies om bovengenoemde redenen: service en beleving. Maar ook het Britse interieurmerk Made is van exclusief online nu ook in de winkelstraten te vinden, waaronder op het Amsterdamse Rokin.

 

Behoefte aan offline contact blijft

 

Ook Daniël Norren van PwC benadrukt in een van zijn blogs dat ‘winkels, in bepaalde mate nog heel lang blijven bestaan, omdat we toch nog dat persoonlijk contact waarderen’. Onderzoek wijst uit dat zeker in complexere productcategorieën zoals consumentenelektronica en woninginrichting de consument nog steeds vertrouwt op de verkoopmedewerker als het gaat om de aankoopbeslissing. Natuurlijk wisten wij dat al, maar toch… een bevestiging is altijd fijn.

 

Meer weten?

 

Wil je meer weten over hoe je met Promesse je klant nog beter kunt bedienen? Neem vrijblijvend contact op via onderstaand telefoonnummer of het contactformulier op onze website.

 

Hartelijke groet,

 

Achmed Afkiri

 

088 – 1700 602

 

www.ais-groep.nl

tel: +31 (0)88 1700 602      www.ais-groep.nl      info@ais-groep.nl      kvk: 67405320      Privacyverklaring

BLOG